För lite kunskap i vuxenvärlden

Enligt barnombud behöver föräldrar ta mer ansvar för vad deras barn gör på nätet på fritiden. Är det för mycket begärt?

Vi vet att många ungdomar blir kränkta på nätet. Samtidigt är det vanligt att de inte pratar med sina föräldrar om det. Varför?
Jag tror att en viktig del i att motverka nätmobbning är att öka föräldrarnas medvetenhet. Det finns överlag för lite kunskap i vuxenvärlden. Barnen blir väldigt ensamma på internet. Vi behöver lära barnen att det varken är okej att skrika något fult i korridoren eller på internet. Det är samma sak fast i olika arenor. I dagsläget accepterar dock många unga att tonen är hårdare på nätet.
Nätkränkningar är också väldigt vanligt förekommande bland vuxna. Nästan var tredje i åldern 31–40 år har känt sig kränkt någon gång enligt en undersökning från Ungdomsstyrelsen.
Det är ju inte barn som dödshotar Zara Larsson. Hur ska vi kunna begära mer av barnen om inte vuxna sköter sig?
Många barn och ungdomar får rådet att sluta med sociala medier.
Nätmobbning går ofta hand i hand med annan typ av mobbning. Det betyder att den mobbade blir retad i skolan – och att kränkningarna sedan fortsätter på nätet under fritiden. På ett sätt har det blivit mycket svårare eftersom det inte finns någon fristad längre. Innan internet kunde man gå hem och sedan vara i fred. Dessutom, om någon är elak rakt i ansiktet är det oftast få som hör. Men på Instagram och Facebook ser kanske halva skolan det.
Ibland ger föräldrar rådet att barnen ska sluta logga in på sociala medier. Men det är inget bra alternativ. Det är en så stor del av barn och ungas liv. Det är som att säga att de inte ska umgås med andra.
När nätmobbningen sker på fritiden blir det delvis föräldrarnas ansvar, tycker jag då det ofta sker på helger och lov.
Det krävs också att skola och polis samarbetar.
Inte bara i Sverige eftersom många av de här sidorna inte är svenska. Just nu är det en gråzon, eftersom sajterna inte alltid tar sitt ansvar. Om man tar Facebook som exempel vet jag inte hur många sidor som jag har anmält genom åren. Och då får jag ofta anmäla flera gånger innan något händer. Ibland gäller det rena hatsidor och ändå får jag svar av Facebook att sidan har granskats och godkänts.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s