Mobbning är inget arbetsmiljöproblem!

Så länge vi anser att arbetsplatsmobbning är en fråga för arbetsmiljölagen kommer vi ingenstans. Det är dags att på allvar ta itu med det gigantiska samhällsproblem som vuxenmobbning och kränkande särbehandling i arbetslivet utgör.
Efter att ha belyst mobbningen inom skolan på andra sätt senaste tiden, kommer förhoppningsvis ringar på vattnet sprida sig bättre framöver. Det är hög tid för vuxenmobbningen att kriminaliseras i stället för att benämnas som ett arbetsmiljöproblem.
Över 300 000 drabbas dagligen av denna djävulska metod, och över 300 tar årligen sina liv till följd därav. Samhället kostnader ligger på över 40 miljarder om året. Arbetslivet dräneras dagligen på bra arbetskraft. Den personliga tragedin är omätbar. Även den drabbades omgivning påverkas väldigt starkt. Så man kan lugnt säga att över en miljon svenskar kommer i kontakt med denna plåga alltför ofta.
Så länge vi pekar arbetsplatsmobbning som en fråga för arbetsmiljölagen kommer vi inte komma någonstans. Mobbning är inget arbetsmiljöproblem. Mobbning är ett brott och bör därför höra hemma inom straffrätten. I arbetsmiljörätten är man van att hantera fysisk miljö, hala trappor, apor som biter djurvårdare, giftiga substanser, dålig luft, höga byggnadsställningar utan skyddsräcken med mera.
Men hör mobbningen verkligen dit? Det är närmast absurt!
För alla som jobbar mot kränkande särbehandling i arbetslivet är det självklart, att det finns en eller flera förövare och en som utsätts för denna effektiva utstötningsmetod. Precis som i ett brottmål. Vi anser att mobbning är likvärdigt med fysisk våldtäkt, eftersom den drabbar den utsatta minst lika hårt. De flesta får diagnosen posttraumatiskt stressyndrom och kommer aldrig tillbaka till arbetslivet.
Man är helt enkelt knäckt som människa och hämtar sig i princip aldrig. Tvärtom går man gradvis sönder invärtes, bland annat i brist på upprättelse. Om man inte dukar under för sjukdomar och ruinerad ekonomi.
 Mobbning är en brottslig handling. Då bör man använda straffrättens ordinarie metoder och principer. Förekommer misshandel eller stöld på en arbetsplats, klassificeras det knappast som ett arbetsmiljöproblem.
Det bör mobbning inte heller göras.
Om man kallar mobbning för ett arbetsmiljöbrott så betyder det att man betraktar mobbning som ett brott mot arbetsmiljön. Men mobbning är ett brott mot den enskilde och då är det bara straffrätten som är möjlig.
I Brottsbalkens tredje och fjärde kapitel hamnar brott som strider mot liv och hälsa respektive brott som strider mot frihet och frid. Där hör mobbningen också hemma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s