Hur mår vi män?

Vi lever fortfarande i ett samhälle där pojkar och män inte uppmanas att söka hjälp när det handlar om känslor. De flesta unga människor som idag ringer till Bris upplever att de inte har någon vuxen att prata med. Att vuxna ändå inte förstår, och att uttrycket ”det går över” är en vanlig vuxenreaktion.

Den 19-åring som nu åtalas för mordet på Ida Johansson kände henne inte. I utredningen framgår det dock att han är väldigt ångestfylld och djupt ångerfull.

Utredningen visar också att 19-åringen under större delen av sitt liv haft problem med självförakt, aggressioner, låg impulskontroll samt social utsatthet i form av långtgående mobbning och ensamhet.

Unga uppmanar vi ofta att just prata med en vuxen. De är ofta väldigt bra på att beskriva sin utsatthet, men de vuxna är betydligt sämre på att ta hand om den.

Vissa unga upplever till och med att vuxna faktiskt ser hur vissa mobbas, men inte ingriper. Det är inte så konstigt att man då tappar tilliten.

Vi måste börja fundera mer över hur vi skall göra för att fånga in även pojkarna. Det är uppenbart att flickor har lättare att sätta ord på sin oro och att killar oftare agerar utåt.

Ökat fokus på åtgärder mot mobbning, bättre samverkan mellan skolhälsovård, ungdomspsykiatri och socialtjänst är områden jag tycker man skulle sätta mer ljus på.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s