5 SAKER DU SKALL LÄRA DINA BARN OM MOBBNING

1.Det är inte möjligt att undvika alla konflikter: Konflikter kommer att uppstå det är oundvikligt och även om det kan göra dig obekväm, kan du lära dig att hantera det. Målet är inte att undvika konflikter, men att lära sig att hantera konflikten samtidigt som du behandlar dig själv och den andra personen med respekt.

2. Lär dina barn en strategi: För det första bör de försöka andas, observera det som händer och andas igen. När man lyckats identifiera det dåliga beteendet skall man försöka hitta modet att uttrycka sina känslor. Till exempel, ”Sluta putta mig in i skåpen, jag vill kunna gå i korridoren ifred. Jag vet att du kan göra vad du vill, men jag vill att du ska sluta.” Eller, ”Sluta skicka sms till alla i min klass, och säg att ingen ska prata med mig.” Därefter, om de kan gå därifrån, bör de tänka på att gå mot säkerheten, som tex ett klassrum där de kan få kontakt med en lärare som de litar på. De bör inte hämnas eller hota att hämnas eftersom det ofta leder till en upptrappning av mobbningen.

3. Förkortningar är bra för barn och ungdomar att lära sig som hjälp för att komma ihåg hur det skall agera. Skapa ett ord där varje bokstav står för ett ord som beskriver hur man skall agera eller tänka. Korta, starka ord hjälper barn att komma ihåg när man hamnar i stressade situationer.

Ex. HAV– skaffa Hjälp om det behövs, glöm inte Andas, berätta för en Vuxen

4. Be om hjälp Det är inte ett tecken på svaghet: Det är viktigt att lära dem att rapportera en översittare inte är att skvallra. Människor rapporterar saker när de har ett problem som är för stort för dem att lösa på egen hand. Men det är också viktigt att tala om för ditt barn att du förstår varför de skulle vara ovilliga att berätta för någon. De bör rapportera mobbning till en allierad: en vuxen de litar på kommer hjälpa dem igenom problemet. Det kan vara du, deras förälder eller vårdnadshavare, en släkting, lärare, kurator, tränare eller annan betrodd vuxen. Vid rapportering bör de undvika att beskriva mobbning i allmänna ordalag som ”Han är elak.” I stället bör de vara specifika om hur mobbningen går till, tex berätta exakt vart det sker och vad de behöver för att känna sig trygga. Om de är rädda för att gå till skolan, sin praktikplats eller någon annan verksamhet, bör de tala om för de vuxna som är ansvariga och sedan följa upp det samtalet med ett e-postmeddelande eller ett telefonsamtal där man tackar dem för att de lyssnade på dem och sedan vad de kan förvänta sig som uppföljning.

5. Ignorera inte mobbning när du ser det: Det kan vara för skrämmande för ett barn som bevittnar mobbning, antingen personligen eller online, för att göra något åt det. De kan vara rädda för att bli mobbade själva eller att bli sedd som en tjallare. Men att ignorera mobbning förstärker maktmissbruk genom att stödja översittare så det är viktigt att berätta. Så vad exakt kan barn som blir vittne till mobbning göra? De kan försöka använda skämt som en distraktion, bara se till att skämten inte är negativa för de utsatta barnen eller mobbarna. De kan också påpeka att det är bra för människor att vara oense, men det ger inte någon rätt att förnedra eller förödmjuka eller förlöjliga någon annan. Ett annat tips  barn konfronterar ofta översittare genom att ställa en fråga, som tex ”Varför är du så elak?” Men finns det egentligen något bra svar på den frågan det kommer bara att öppna upp en längre konversation med mobbaren. ställ inte frågor bara poängtera det dåliga beteendet och säg att du inte gillar det. Håll det direkt, kort och enkelt.

 

FOTNOT: Det är vanligt att barn och ungdomar tänker att förebyggande strategier mot mobbning inte kommer att fungera. När du pratar med ditt barn om att stå upp, är det ok att erkänna att de inte tror att det kommer att fungera. Den bekräftelsen kan vara avgörande för att övertyga ditt barn att du har en aning om hur det är att leva i deras värld. Men målet är att omdefiniera vad det innebär att vara ”framgångsrik” i en konfrontation. Det är inte att vara bästa vänner efteråt eller övertyga den andra personen att du har rätt. Det är att möta en hotfull situation med tillförsikt, skicklighet och värdighet. Om ditt barn spelar någon form av videospel kan du tex använda spel strategier för att ta itu med problem kring mobbning.

Här är två exempel på frågor som du kan be dem svara på och ett uttalande du kan be dem att tänka på:

När du förbereder dig för en strid i ett videospel vad gör du då?

Förbereder du dig på att striden kanske inte alltid går som du tänkt dig?

Du spelar inte förutsatt att det kommer att gå perfekt varje gång och när det inte gör det, bara ge upp. Du förbereder dig genom att tänka på de möjligheter som kan hända och förbereda dig inför dessa. Du går in som modig, smart och så stark som möjligt. Det är exakt hur jag ber er att tänka för att förbereda er för en social konflikt i verkliga livet. Istället för målet att alltid vinna striden eller att göra flest mål, är ditt mål att säga din sanning, försöka möta situationen modigt och inte låta den andra personen kontrollera situationen så att du hamnar i en situation där du mår dåligt, känner dig dum eller ännu värre du ber om ursäkt för att du  försökt att lösa problemet.

 

 

En tanke på “5 SAKER DU SKALL LÄRA DINA BARN OM MOBBNING”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s