ARBETA MED MOBBNING STEG-FÖR-STEG

UPPTÄCK VARNINGSTECKNEN

Ett barn som upplever mobbning påvisar ofta olika beteendeförändringar. Förutom märkbara fysiska ärr är tecken på känslomässiga förändringar också ofta uppenbara. Detta kan tex vara motstånd att gå till skolan på grund av hälsoproblem, regelbundna mardrömmar, förlorat intresse för aktiviteter och att vara ledsen och deprimerad är några av dem.

Mitt råd är att man noggrant bör observera barns beteende och prata med dem om man märker att något är fel. Man måste vinna förtroende hos barnet så att han eller hon kan erkänna om de blir mobbade. Dialogen måste vara lugn, med tanke på barnets känslighet och ilska i just det ögonblicket. Lyssna tålmodigt. Diskutera som en familj hur detta kan föras framåt och lösas samt försäkra ditt barn om att det inte är hans eller hennes fel. Rädslan för avvisande och att göras narr av är alltid en rädsla för ett utsatt barn och det är möjligt att han eller hon inte har möjlighet att uttrycka sina känslor ens för nära och kära.

Det är upp till oss som föräldrar och även lärare att lägga märke till dessa förändringar och få barnen att dela med sig av sina erfarenheter utan rädsla. Skolor och föräldrar måste uppmuntra barn att berätta, så att barnen inte tycker att det är tabu.

VAD SKOLORNA MÅSTE GÖRA

Många skolor är strikta i sin politik gentemot mobbning och införandet av antimobbning program. Där det dock falerar många gånger är att efter att dessa program är initierade, bör de också studeras regelbundet för att säkerställa att de fungerar i enlighet med de normer som krävs och att de verkligen hjälper eleverna i längden.

ARBETA MED MOBBNING STEG-FÖR-STEG

– När du som förälder får veta att ditt barn blir utsatt för mobbning, var ödmjuk inför problemet och klandra aldrig dem för att de blir utsatta. Prata med barnets lärare och gör ett formellt klagomål till skolledningen. Var specifik och redogör för samtliga händelser.

– Under tiden är det viktigt att hjälpa barnet på alla sätt möjligt. Uppmuntra han eller hon att prata om det och tveka inte att ta professionell hjälp om det behövs. Informera barnet att alltid prata med dig, läraren, kuratorn eller någon hen har förtroende för nästa gång han eller hon blir mobbad. Håll ett öga på verksamheten utan att göra det för uppenbart för barnet eller den som mobbar då detta ofta har en tendens att förvärra situationen.

– Spendera extra tid med dem. Kom också ihåg att han eller hon kommer att ha andra anpassningsproblem och ilskan som växer inombords hos en utsatt ofta går ut över andra familjemedlemmar. Så skapa ett förtroende och försök hålla en normal, glad atmosfär hemma där barnet kan känna sig trygg.

– Uppmuntra ditt barn att skaffa nya vänner och om han eller hon känner att de är fysiskt svagare, börja träna fysiskt med dem eller kanske följ med dem till en självförsvarskurs. Träning handlar inte om att slå tillbaka utan om att träna upp sin psykiska styrka, sitt självförtroende och sin egen självdisciplin.

En tanke på “ARBETA MED MOBBNING STEG-FÖR-STEG”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s