OM DU ÄR EN MOBBARE

Om du mobbar någon behöver du fundera på hur det känns för den som blir mobbad. Fundera också på varför du gör det? De flesta som mobbar mår själva dåligt på något sätt. Det finns också de som mobbar utan att förstå att de gör någon illa.

VARFÖR MOBBAR DU?

Väldigt ofta har de som mobbar problem med sin självkänsla. Kanske är du avundsjuk på andra eller rädd att själv inte passa in? En del som känner sig osäkra tror att de blir säkrare om de får någon annan att känna sig osäker. Men att mobba någon gör inte att du blir säkrare på dig själv.

Om det är bra stämning i klassen eller kompisgruppen, är det inte vanligt med mobbning. Men om det ofta är konflikter och trist stämning i en grupp, är det vanligare att någon blir illa behandlad. Det kan också vara så att det inte finns tydliga regler i skolan om vad som är okej att göra och inte.

Mobbning behöver inte alltid handla om att någon medvetet vill göra någon annan illa. Vet du om du brukar bete dig på ett sätt som andra såras? Vet du om någon tar illa upp när du bara gör som du brukar? Vet du vilka saker som är olagliga att göra på nätet?

Om du kommer på att du är taskig, kanske du tänker ”jag skojade bara”. Det är en vanlig ursäkt för mobbning. Men det är aldrig ett roligt skämt om det får någon att må dåligt. Även om den du är taskig mot säger att det är okej, kan du ha sårat och fått den personen att må dåligt.

TILL DIG SOM BARA TITTAR PÅ

Mobbning handlar sällan bara om dem som mobbar. Ofta finns det personer runt omkring som inte gör något. Om du mobbar någon kanske du tänker att de personerna håller med eller tycker att du är häftig. Men ofta vågar de bara inte säga ifrån, fast de inte alls gillar det som händer.

HUR SLUTAR JAG ATT MOBBA ANDRA?

Om du mobbar andra behöver du fundera på varför. Är det osäkerhet som är orsaken? Är du rädd att inte passa in? Är du taskig mot någon för att du tror att andra tycker att du verkar cool då? Eller mobbar man för att alla andra gör det? I så fall kan du behöva prata med någon, till exempel på en ungdomasmottagning, för att få hjälp att bryta ditt beteende.

Det är också viktigt att fundera på hur den som du är taskig mot mår av mobbningen. Kanske tänker du att du är taskig för att du inte gillar den personen. Det är ändå bättre att vara schysst. Det betyder ju inte att ni måste bli bästa kompisar.

ATT TÄNKA PÅ

  • Fundera på hur personen du behandlar illa egentligen känner, oavsett vad personen säger.
  • Du kommer inte att må bättre själv bara för att du får någon annan att må dåligt. Om du själv har problem eller mår dåligt, finns det olika sätt att få hjälp.
  • Prata med någon vuxen som du litar på,  till exempel en skolkurator eller någon på en ungdomsmottagning.
  • Det kan vara ett brott att mobba någon. Det är till exempel ett brott att hota någon med misshandel eller hota med att sprida bilder på nätet utan att personen har sagt att det är okej.

En tanke på “OM DU ÄR EN MOBBARE”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s