HUR PÅVERKAS SJÄLVBILDEN HOS DEN SOM MOBBAS?

Den som blir mobbad får en dålig självbild och tar stor skada som kan ge bestående men för resten av livet, beroende på mobbningens omfattning. För att få förståelse för hur en mobbad individ kan känna sig är det viktigt att ha kännedom om hur vi individer påverkas av vår självbild.

VAD ÄR DÅ EN SJÄLVBILD?

Självbilden inverkar på hur man känner sig, hur nöjd eller missnöjd man är med tillvaron och hur man tror att omgivningen uppfattar och behandlar en. Självbilden utvecklas genom kontakt och kommunikation med andra. En negativ självbild som utvecklas under former som mobbning, skapar ofta sämre självförtroende, sämre kontakt med andra människor och därmed hämmas ofta utvecklingen i många avseenden för att lyckas och utvecklas i livet, som ex. utbildning. Förutsättningarna för att kunna ta sin plats i samhället minskar om man inte har kunnat skaffa sig en positiv självbild och ett gott självförtroende.

En god självbild medför däremot oftast ökat självförtroende och trygghet och bidrar till en positiv utveckling och det blir lättare att lyckas och
utvecklas i livet

VAD HAR VI FÖR BEHOV SOM MÄNNISKA ATT KÄNNA TILLHÖRIGHET OCH GEMENSKAP?

Våra behov hänger ihop med våra känslor, får vi inte våra behov tillfredsställda mår vi inte bra. Detta kan drabba individer som utsätts för mobbning. Det kan ta sig uttryck i känslor av misslyckanden, ilska, utanförskap, besvikelse och men för livet.

Får vi våra behov tillfredsställda så skapas den motsatta effekten, såsom att vi känner att vi lyckas, glädje, trygghet och positiv utveckling.

Kontexten är att effekterna av mobbning är djupare och mer komplex än de flesta tänker sig. Våra grundläggande behov är de som tar störst skada, och är dessutom de som är viktigast.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s