NÄR SKER NÄSTA SKOLMASSAKER I SVERIGE

Diskussionerna har genom åren gått hett till över hela världen och just ämnet skolmassaker kopplat till mobbning har ofta lyfts fram. Dock tyvärr inte vid andra tillfällen än när dådet i sig sker, vilket är enormt frustrerande då det upprepar sig år efter år.

De senaste dagarna har vi läst om 14-åringen som bragt en 15-åring om livet. Vi läser också artiklar på det ena och det andra hållet där ett motiv skulle ha varit just att mobbning och kränkningar legat bakom händelsen.

Oavsett så får den fakta som kommer fram i slutändan påvisa om ännu en person bragts om livet pga mobbning inom skolan. I vilket fall är det beklagligt att vi inte ser allvaret i sin helhet och vi kan se de samband som visar sig år efter år över hela världen.

Under 2000-talet har ett tiotal kända skolmassakrer ägt rum runtom i världen där totalt 124 barn och vuxna förlorat sina liv i skolan.

Skolmassakern i Bath i delstaten Michigan 1927 där 45 personer miste livet är fortfarande den massaker som krävt flest liv. Den fick ingen snabb uppföljare, som andra skolmassakrer fått. Då var medierapporteringen mindre och det har påståtts att presumtiva förövare kan inspireras till skolmassakrer, liksom andra våldsdåd av just medierapporteringen, men enligt vem? Den mest uppmärksammade skolmassakern är Columbine-massakern som skedde i Jefferson County nära Littleton i Colorado den 20 april 1999 som namngav, och delvis skildrades, i den vapenkritiska dokumentären Bowling for Columbine.

Runt mitten till slutet av 2006 drabbades USA av en enorm våg av skottdraman vid skolor. Samtliga dessa skjutningar kunde kopplas ihop med just mobbning som bakomliggande orsak.

2004 greps en 16-åring i Malmö som misstänkt för att ha planerat en massaker på sin skola. 2001 knivskar en elev i Västermalmsskolan i Sundsvall två andra elever varav en dog. Detta är två av de händelser som liknar händelsen i Trollhättan. Men utan hatbrottsmotiv som en del av motivbilden och kanske utan att egentligen vara några så kallade skolmassakerfall.

Fram tills idag är den enda skolskjutning vi haft i Sverige, incidenten 1961 vid Thorildskolan (då Kungälvs läroverk) i Kungälv.

Jag funderar inte lika mycket på varför det har skett i USA, men desto mer hur det kommer sig att det inte har skett här. Svenska skolbarn mår knappast så mycket bättre. Har läst flera artiklar kopplade till skolskjutningar med rubriken ”USA har svikit de psykiskt sjuka. Dock skulle jag vilja se en svensk person med psykisk sjukdom i bekantskapskretsen som försvarar svensk psykvård. Vapenkontroll kan såklart vara en ganska stor faktor till att USA drabbats hårt av skolmassakrer, även om lagarna senaste åren har blivit betydligt hårdare. Men som vi alla vet har Finland som bekant redan haft två stycken skolskjutningar, frågan är när det skall drabba oss.

” Nedskärningar inom skolhälsa och psykiatrin sker på egen risk. ”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s