VI KAN MINSKA ANTALET SJÄLVMORD

Dagens höga självmordstal kan med rätt insatser minskas väsentligt med systematiskt arbete, det skriver tretton debattörer på DN debatt.

Antalet självmord minskade kraftigt under 1990-talet från nivåer på över 2 000 personer per år. Men sedan sekelskiftet har det konstant legat kring 1 500 per år, om vi slår samman säkra och osäkra självmord.

Orsakerna bakom är många och komplexa, men livets påfrestningar i form av förluster, separationer, arbetslöshet, egen allvarlig kroppslig sjukdom och mycket annat kan bidra. Debattörerna menar att man ska ta efter det förebyggande arbetet som gjorts för att minska antalet döda i trafiken.

Varje trafikolycka, allrahelst de med dödlig utgång, utreds, dokumenteras och används för att bidra till fortsatt säkerhetsarbete. Liknande bör göras inom vården och resultaten spridas inom hälsovården och socialtjänsten.

Eftersom många unga tar livet av sig bör skolan också ha en viktig roll i det förebyggande arbetet och just involveringen i utredningar.

Hur kommer det sig att vi inte utreder, dokumenterar och använder den informationen som finns tillgänglig till ett löpande, bättre arbete för att förebygga självmord i samhället?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s