KILLAR OCH TJEJERS MOBBNING – FINNS DET NÅGON SKILLNAD?

Om vi ska belysa genusperspektivet inom mobbning så är det fler killar än tjejer som mobbar, och det är även killar som utgör flertalet av offren. Enligt undersökningar som gjorts så var mobbade killar oftast under genomsnittet i fysisk styrka och deras skolprestationer var något under det normala. Mobbning är väldigt svårt att upptäcka då den sällan sker på skolgården och om den gör det så är det oftast på ett mer undanskymt ställe, eftersom mobbarna är rädda för att bli upptäckta.

Mobbningen är oftast dold, vilket är varför vuxna har svårt att upptäcka den. Det kan ske efter lektionerna då små tjuvnyp utdelas i korridoren, och i trapporna och uppehållsrummet kan knuffar, krokben och andra dolda elakheter förekomma.

Omklädningsrummet är ett ställe där mobbning kan äga rum. Skor och kläder kan doppas i toaletten och glåpord mot den mobbade kan förekomma.

När killar utför mobbning så är de oftast mer högljudda vilket gör den mer tydlig. Killar använder sig mer av verbal och fysisk mobbning, men den kan även innehålla subtila hot så som en illasinnad blick eller att menande slå knytnäven i handflatan. Om mobbningen upptäcks så är det vanligt att mobbarna använder sig av bortförklaringar som: ”Vi skojade bara” eller ”lite får man väl tåla”. Tjejer använder sig som sagt var mer utav psykisk eller tyst mobbning som den även kallas. Mobbningen kan vara mer indirekt och bestå av mer utstuderade metoder, till exempel genom kommentarer, blickar, manipulerande av kamratrelationer, det vill säga försöka ta vännen från någon. Men tjejer har de senaste åren även börjat ta efter killarnas mer aggressiva sätt att mobba, och det har blivit allt vanligare att tjejer hamnar i slagsmål med varandra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s