HUR SKALL VI BEMÖTA EN PERSON SOM BLIVIT UTSATT FÖR MOBBNING?

Hur ska man som lärare, kompis, förälder etc bemöta den som blir mobbad? Det är viktigt att bemöta den mobbade på rätt sätt. Det är oerhört viktigt att se till så att den drabbade själv får bearbeta det han/hon har varit med om, oavsett om det handlar om skuldkänslor, brutna relationer, förhindrad skolgång eller förlorad tilltro till andra människor.

Andra viktiga saker är att som anhörig tänka på att inte ställa några krav om förlåtelse, inte komma med några moraliska värderingar, bortförklara eller undvika vissa saker. Krav som sådana är oftast omöjliga att uppfylla och får istället motsatt effekt och känslan av skuld ökar hos den som blivit utsatt. Vad man däremot ska göra är att vara öppen och lyssna till den besvikelse och vrede som finns hos den drabbade. Genom att berätta om de smärtsamma händelser som den drabbade har blivit utsatt för sker en så kallad sorgeprocess som kan leda till läkning. För att den som blivit drabbad ska våga öppna sig och berätta krävs att de vuxna tar över ansvaret.

Man ska ha i åtanke att det blir lättare att bära ansvaret om den skuld man tar på sig är konstruktiv. Ansvaret ligger hos de ansvariga att samtala med mobbningsoffret. Skulden i sig betyder inte att man har begått något brottsligt utan medskyldiga är de personer som inte har gett tillräckligt med omsorg till den drabbade. Omsorg i det avseende att man tex inte har sett, hört, lyssnat, förstått eller ingripit i tid.

När den drabbade blivit av med sina skuldkänslor kan han/hon orka med att inse sanningen om vad som egentligen har hänt, att kompisarna har varit elaka eller att de med flit har skadat. I värsta fall behåller den drabbade skulden för att bevara lögnen om att kompisarna egentligen är snälla och att man förtjänade det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s