Antidepressiva läkemedel kan öka självmordstankar hos unga

Antidepressiva läkemedel leder till en dubblerad risk för unga att bli aggressiva och få självmordstankar, jämfört med vuxna. Det visar en genomgång av flera studier som danska forskare har gjort. Den danska studien har gått igenom 70 europeiska studier, som tittat på flera olika typer av antidepressiva medel.

 

Antidepressiva läkemedel är ofta mycket bra, men de kan också ha biverkningar i form av aggressivitet, impulsivitet och till och med självmordsförsök. Det är oerhört viktigt att barn och unga människor är under uppsikt av specialister när de behandlas, och att behandlingen kompletteras med psykologiska metoder.

Bland de cirka 2000 barn, ungdomar och unga vuxna som deltog visar forskarnas genomgång att de unga hade en dubblerad risk för självmordstankar och aggressivitet när de fick antidepressiva medel. Detta jämfört med hur de vuxna reagerade på samma tabletter.

Man tror att detta beror på hjärnans utveckling, men ingen vet säkert. Man tror att den unga hjärnan reagerar på ett annat sätt än den vuxna hjärnan. Trots detta skrivs antidepressiva tabletter ut i större utsträckning nu än tidigare.

Andra studier visar att antidepressiva medel kan hjälpa personer från att låta bli att begå självmord, men på individnivå kan det vara svårare att dra korrekta slutsatser

Det borde verkligen satsas på att göra en bred studie och djup analys av myndigheter i Sverige för att få kunskap om vilken behandling som verkligen fungerar och är bra för unga.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s