NÄTÖVERGREPP NUMERA EN VARDAG

Det inkommer allt fler larm om barn som råkar illa ut på grund av appen Periscope. Men ofta synliggör den skrämmande nog främst ungdomarnas vardag genom att sätta bild och ljud på de problem som sker i skolan, men som man inte har trott på tidigare.

För er som inte känner till Periscope kommer här lite fakta!

Periscope är en app för surfplattor och mobiltelefoner där användaren kan starta live-sändningar. Appen lanserades av Twitter 2015. Den som följer en livesändning har möjlighet att kommentera och ”gilla” vad som händer i flödet. Med hjälp av en kartfunktion går det att se varifrån sändningarna sker. Periscope har flera miljoner användare. En annan populär live-app är Meerkat, som också lanserades förra året.

Grova könsord, smygfilmningar och sexuella övergrepp.

Rapporterna från skolor runtom i landet gällande den nya appen har varit många. Det handlar oftast om ungdomar som hetsats att göra saker framför kameran för att jaga ”likes” – men också en oro för att vuxna ska använda appen för att begå övergrepp mot barn.

Ett av de största problemen är att unga tjejer visar upp sig och får bekräftelse på ett sätt de aldrig skulle acceptera i verkliga livet. Följden av det är att grova könsord kommer in i chattmeddelanden i en rasande fart. Av någon märklig anledning är man uppenbarligen beredd att acceptera den typen av bekräftelser i appen.

Barn och ungdomar hinner inte tänka efter

Flera skolor i Sverige har sett elever missbruka appen. Men genom ett intensivt värdegrundsarbete, där föräldrar, elever och skolpersonal deltagit har många skolor fått stopp på beteendet och skapat en medvetenhet om konsekvenserna av att handla överilat på nätet. Det är inte appen i sig, utan vad man har gjort på Periscope, som är problemet. Det som skiljer appen åt jämfört med andra sociala medier är snabbheten och möjligheten att nå ut till ett så stort antal tittare samtidigt. Ungdomarna hinner inte tänka innan de agerar.

Prata mer med barnen

Det finns inga indikationer på att just Periscope skulle utgöra en extra risk för ungdomar. Men enligt många organisationer kommer ungdomars problematik upp till ytan i alla typer av sociala medier. Barn är utsatta för både för mobbning och sexuella övergrepp på nätet. Men det som händer i vardagen händer förstås också på internet. Vi vet att är man utsatt i skolan för mobbning och kränkningar så pågår det tyvärr också på internet.

För att skydda barn från att utsättas måste vuxna komma in i matchen. Föräldrarna behöver lära sig apparna, och funktionerna i dem, och diskutera med sina barn hur de ska användas. De flesta ungdomar är väldigt medvetna om riskerna, men de kan ha svårt att koppla dem till vad de själva gör.

Jag rekommenderar varmt som första tips att vuxna lär sina barn använda de skyddsinställningar som finns i apparna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s