Skulle mobbning försvinna om vi stängde alla skolor?

Problemet är näthatet och det klimat som vuxit fram kring vad man får och inte får göra på nätet. Att stänga ner sociala medier eller förbjuda dem i skolor kommer endast flytta problemet, inte lösa det.

Det klimat som i dag finns på internet är mer än förkastligt, det är fullständigt fruktansvärt att människor inte tycks förstå att en kränkning på nätet är detsamma som en kränkning ansikte mot ansikte. Man blir minst sagt både förtvivlad och förskräckt av att läsa kommentarer på diverse sociala medier. Alla minns vi väl till exempel de påhopp Zara Larsson fick utstå i somras där det hotades om våldtäkter, mord och så vidare. Och tyvärr gäller det alla möjliga människor – både pojkar/flickor/män/kvinnor.  Både som offer, och som förövare…

Däremot känner jag att det blir fel om vi beskyller olika plattformar för kommunikation för detta. Periscope eller Facebook, Instagram, Twitter, etc erbjuder en lösning för människor att kommunicera och det är viktigt att vi lyfter fram en rättvis bild av tjänsten. Utöver den negativa bilden vi ofta ger exempelvis Periscope erbjuda: Möjligheten att se Bruce Springsteen live i New York från din bostad i Sverige, därefter kika på en forskare som påvisar att polarisarna smälter exakt just nu via videokameran, för att till sist kunna följa ett barn i sin egen ålder på andra sidan jorden för att se och lära sig hur dennas vardag kan se ut. Tjänsten i sig erbjuder ju något alldeles unikt varpå jag tror det finns oerhört mycket bra användningsområden, detta kan vi inte stoppa. Utvecklingen sker hela tiden och samtliga ovan nämnda sociala medier kommer en dag försvinna och ersättas av någonting annat, i samhällets syn något ännu smartare och ännu bättre.

Det vi däremot MÅSTE lägga fokus på i den här debatten är just uppfostran från föräldrar och skola kring vad som är ok och inte ok att göra på internet.  I min värld är det just skola och föräldrar som har misslyckats någonstans när barn beter sig som de gör på nätet (vilket iofs kanske inte är så konstigt heller då vuxna till och med beter sig sämre många gånger). Att stänga av appen Periscope eller andra sociala medier gör inte att problemet försvinner.

Tror du inte att oavsett om något stängs ned kommer förövaren sitta kvar med exakt samma usla värderingar om hur man beter sig mot andra människor?

Är du inte orolig att detta bara leder till att detta flyttas till en annan plattform exempelvis skolgården?

Lösningen är helt enkelt inte så enkel, men som jag ser det måste lärare och föräldrar, ja vi måste alla engagera oss i vad våra barn och vi själva gör och finnas mer där problemen finns. Vi behöver prata mer och oftare om det och föregå som goda exempel på nätet. Fler människor måste börja engagera sig i näthatsfrågan då detta sker i alla åldrar.

Alltför få reagerar dock på näthatet, alltför få säger ifrån, alltför få har på något sätt fått konsekvenser för sina uttalanden…

Jag skulle avslutningsvis vilja säga att bekräftelse på nätet absolut inte behöver vara någonting negativt. All positiv bekräftelse är väl i stort sett bra, återigen faller vi tillbaka till att vi måste ha ett bättre klimat på dessa tjänster – inte stänga ned dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s