Är sociala medier svårt att lära sig?

Hur förebygger man egentligen kränkningar och mobbning på nätet? Och går det att skapa ett schystare nätklimat?

Vi vuxna måste försöka ha bättre insikt i vad barn och unga sysslar med på nätet. Möjligheterna och riskerna går ju hand i hand på de sociala medierna och vi måste  försöka
skapa ett klimat där vi vuxna är bättre förebilder än vad vi är idag.

De vuxna finns också på de sociala medierna, men inte nödvändigtvis på samma medier som deras barn. Jag tror att vi vuxna är ganska dåliga på sociala medier överlag faktiskt. Vi känner till dem och vi finns på någon av dem, men vi behöver nödvändigtvis inte veta hur alla fungerar och exakt vad man gör där.

Jag är övertygad om att det är synnerligen viktigt att föräldrar är förebilder då det gäller sociala medier, men inte bara där. Också livet utanför de sociala medierna är förstås viktigt.

Föräldrar måste välja sina ord bättre när man till exempel diskuterar andra människor, eftersom föräldrarnas attityd påverkar hur barnen bemöter andra – både i det verkliga livet och på nätet. Man behöver inte vara expert men att vara intresserad bör alla försöka att vara. Det är viktigt att vi föräldrar är tillgängliga och vågar att vara nyfikna. Man behöver inte veta allt, men man behöver visa att man är intresserad. Det är en bra utgångspunkt för frågor och diskussion med barnen om de sociala medierna.

Det är inte alltid barn och unga uppfattar att det på andra sidan deras surfplatta eller telefon är en människa av kött och blod. Kommunikationen sker inte ansikte mot ansikte, vilket gör att man kanske tror att man kommer lättare undan och inte behöver ställas till svars. Nätet och de sociala medierna avhumaniserar och är väldigt abstrakt. Det är svårt att förstå att det finns en levande människa med känslor bakom profilen vilket gör det extremt lätt att vara elak på nätet

Nu är det inte enbart de unga som har stora problem med detta. Vuxna levererar dagligen  häftiga och väldigt ogenomtänkta kommentarer. På samma sätt gör såklart därefter barnen. De kan komma med betydligt värre kommentarer på nätet än vad de skulle komma med öga mot öga.

Rimligtvis bör bättre samarbeten mellan föräldrar, vuxna, ansvariga och skola medföra att det lättare går att åtgärda problemen. Eller vad tror ni?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s