Levnadsvillkoren för unga har blivit hårdare

När vi ställt om klockan till sommartid får vi ljusare dagar. Efter en lång och mörk vinter anar man att det äntligen kommer en vår.

Men trots naturens alla under känns våren som en tung årstid för många. Vårtrötthet kan göra att folk får ångest och blir deprimerade. Just april är faktiskt månaden då flest människor begår självmord i Sverige. Våren kommer med höga förväntningar, man ska ju vara glad och lycklig. Är man inte det kan det upplevas värre än någonsin.

Pressen från alla håll är väldigt hård. Det är helt enkelt lätt att känna att man inte duger. Varje dag är det sex unga som gör allvarliga självmordsförsök för att de inte vill leva längre. Och varannan dag är det en ung människa som tar sitt liv. Det är en skrämmande statistik som måste förändras.

Ungas levnadsvillkor har blivit mycket hårdare. Splittrade familjer, betygshets i skolan, arbetsgivare som inte vill ta emot dem och att få egen bostad är bara att drömma om. Planerna för framtiden spricker och inget blir som man tänkt sig. Då är det lätt att tro, att det alltid kommer att vara så hopplöst.

Landets läkare är eniga, den psykiska ohälsan bland unga ökar mest av alla hälsoproblem. Många är deprimerade, utbrända, har självskadebeteende eller sömnproblem som kan leda till självmordstankar och självmord.

Men självmord går att förebygga. Det är ingen som egentligen vill dö, det är bara att man inte orkar leva just då. Vi måste bli bättre på att se när människor inte mår bra. Lika naturligt som när någon drabbats av hjärtstopp måste vi lära oss vad vi kan göra och hur vi ska ingripa för att rädda liv. Våga lägga oss i, våga fråga hur någon mår, våga sträcka ut en hand. Första hjälpen kan börja med att bara lyssna och ge stöd.

Till sist… har riksdagen beslutat om en nollvision för självmord. Precis som i trafiken. I Sverige tog drygt 1 500 personer livet av sig 2014. Fyra självmord om dagen. I trafiken omkom 260 personer det året.

Skrämmande statistik, men tyvärr är detta verkligheten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s