UNGDOMARNA VILL INTE HA FÖRÄLDRAR OCH LÄRARE PÅ SOCIALA MEDIER

Att ingripa då ungdomar mobbar varandra på nätet är svårt för lärare och föräldrar. Grundproblemet är att ungdomarna inte vill ha de äldre på sina forum på nätet.

De ungas forum och grupper på olika sociala medier är skapade just för att de ska kunna ha ett tillhåll dit de vuxna inte når. De som är bra med dessa grupper är att de fritt kan diskutera sina intressen och hitta nya vänner, men på samma gång kan gruppen bli ett forum för mobbning.

Det är ofta samma offer på gården och på nätet

Jag märker ofta att det är samma barn som blir mobbade på skolgården som också blir mobbade på nätet. Blir man mobbad på skolgården, så är mobbningen trots allt slut när man kommer hem. På nätet kan den pågå utan tidsgräns.

Ofta vågar inte barn berätta att de blir mobbade på nätet. Orsaken är rädslan för att föräldrarna ska ta bort deras smarttelefon eller inte inte låta dem använda internet. I sådana fall blir ju barnet egentligen bestraffat för den mobbning de utsätts för.

Den mobbade

I den fysiska världen är den mobbade ofta ensam. På sociala medier finns det andra möjligheter. Kunde de som utsätts för mobbning där, bilda sociala nätverk och inom de grupperna hämta styrka och vi-anda? Ja, till viss del görs det faktiskt redan.

Även vuxna etablerar grupper eller chatforum där mobbningsproblematiken diskuteras och där man får möjlighet att lufta sina känslor. Också barn skapar sådana grupper. Men tyvärr är det trots allt de fysiska vännerna man behöver för att kunna bygga upp ett riktigt socialt liv.

Nätmobbningen är precis lika verklig som den fysiska mobbningen. Jag skulle vilja säga att det förekommer nätmobbning i så gott som alla skolor runtom i Sverige. Beroende på barnets självförtroende och sociala status, är utgångspunkten väldigt olika för hur barnet klarar av nätmobbning. De som också annars är utsatta har svårare att klara av nätmobbning.

Bevis svart på vitt

Om man vill jämföra mobbning på nätet med mobbning ansikte mot ansikte, kan nätmobbningen ändå i det långa loppet leda till att den helt upphör. Ansikte mot ansikte resulterar ofta i att ord står mot ord om ett fall skall nystas upp. På nätet finns allt svart på vitt. Vad som sagts, när det sagts och på vilket sätt. Det är ett konkret bevis på att mobbning faktiskt förekommit

Vad borde vi vuxna då göra för att komma åt problematiken med nätmobbning?

Som föräldrar och som lärare behöver vi prata betydligt mer om sociala medier och om hur man beter sig där. På samma sätt som man talar om kläder eller läxor, bör man också kunna prata med sina barn om internet och sociala medier och om vad barnet brukar göra där. Man behöver helt enkelt vara intresserad och hålla diskussionen öppen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s